Zoeken

Basta!

Bijen en wespen


Op de biologische toer. We gaan het hebben over bijen en wespen en hun relatie tot een deel van onze arbeidsmarkt. Eerst de wesp.

Een wesp is verwant aan de bij en de mier, echter hij is geen van beide. Ze zijn vrij agressief en kunnen in lengte variëren van 1.8 tot 5.5 centimeter. De laatste is de Aziatische reuzenhoornaar die je beter niet tegen kunt komen. Ook wespen leven in een nest met een eierleggende koningin en werksters. De wesp heeft een angel die wordt gebruikt voor het vangen van een prooi of voor de verdediging. In de angel zit een bepaald gif die een prooi kan doden of bij de mens jeuk en zwelling veroorzaakt. Een wesp kan meerdere keren steken terwijl hij daarbij in leven blijft. Een gewone wesp leeft een dag of twintig. Een wesp is agressief.

Een bij is een insect dat behoort tot de vliesvleugeligen. Bijen zijn er in wel 20.000 soorten. Ze worden een dag of zestig en zijn er van een paar millimeter tot enkele centimeters. Bij de bijen is een strikte hiërarchie. De koningin staat voorop omgeven door vele werksters. De mannelijke bijen, darren genoemd, komen in de zomer tevoorschijn. En zoals het goed geëmancipeerde dieren betaamd worden de darren eruit geknikkerd als er onvoldoende stuifmeel is. Ook geëmancipeerd is dat alleen vrouwtjes steken. De angel met weerhaken blijft achter bij het slachtoffer. De bij probeert zich los te trekken maar dan scheurt de gifblaas zich los van haar lijf. Dit betekent het einde van haar bijenleven. Een bij is niet agressief en gebruikt zijn angel alleen om wat belangrijk is te beschermen, namelijk koningin en nectar.

Nu naar het gewone mensenleven. Een politieagent wordt geacht te beschermen wat kwetsbaar is. Hij mag zichzelf en een ander beschermen. Hij heeft daarvoor de beschikking over een zeker relaas aan middelen. Knuppel, teaser, pepperspray en pistool. Echter, niemand verwacht van hem dat hij zijn eigen leven in de waagschaal stelt. Dáár ligt de grens. Net als de wesp. Hij mag zichzelf verdedigen maar niet ten koste van zijn eigen leven. En daar ligt nu het essentiële verschil met een bij, een militair.

Een bij beschermt alles wat voor hem essentieel is. Koningin en nectar. Nectar is essentieel voor het overleven van het bijenvolk. Zo ook een militair. Ook als zijn eigen leven in gevaar komt kan hij niet vluchten. Hij staat voor zijn zaak, en net als de bij, desnoods ten koste van zijn eigen leven. Niet uit agressie maar uit innerlijk gevoelde noodzaak.

Heb ik toch meer met de bij.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Crisisbloembol Wat is het planten van tulpenbollen toch heerlijk relativerend, vooral in crisistijden. Het is er weer tijd voor, trouwens, deze maand. Voor tulpen. Als u ervan houdt. U kunt ze ook ete

Volgende week beginnen de wereldkampioenschappen voetbal in Quatar. Voorzichtiger dan bij vorige edities verschijnen er aanbiedingen van televisies en een toch niet zo goedkoop blijkende supermarkt ze

Het wordt steeds gekker in dit land De afgelopen week werden wij weer op iets nieuws getrakteerd. Nadat we eerder al kennis hebben mogen maken met WOKE, een ondoorzichtig kluwen van mensen die zich do