top of page
Zoeken

Basta!

Crisis openbaar bestuur: lachen!


Laten we het eens hebben over het oplossen van crises in het openbaar bestuur van Nederland. Of beter gezegd, het gebrek daaraan. Het lijkt wel alsof onze politici alleen maar goed zijn in het creëren van crises in plaats van ze op te lossen.


Neem bijvoorbeeld de toeslagenaffaire. Jarenlang werden duizenden gezinnen onterecht beschuldigd van fraude en moesten zij enorme bedragen terugbetalen. En wat was de reactie van onze politici? Een parlementaire enquête en een paar schuldbewuste Kamerleden. Ja, want dat zal het leed van deze gezinnen wel verzachten. Geef ze een medaille en een doosje Merci chocolade en het is allemaal weer goed.


Waar is het plan om ervoor te zorgen dat we in de toekomst beter voorbereid zijn op een pandemie? Oh wacht, dat plan is er niet. Laten we gewoon hopen dat er nooit meer een pandemie uitbreekt. Want dat werkt altijd zo goed.


En laten we vooral niet vergeten dat we ook nog steeds een stikstofcrisis hebben. Een crisis die ervoor zorgt dat er geen huizen gebouwd kunnen worden, geen nieuwe wegen aangelegd kunnen worden en zelfs de boeren hun koeien niet meer mogen laten poepen. Maar wat doet onze regering? Ze gebruiken wat modellen en spreadsheets en hopen dat door die te gebruiken het probleem verdwijnt. Alsof je een spijker in je band hebt en je besluit om er gewoon wat geld tegenaan te gooien in plaats van de band te plakken.


En dan hebben we nog de falende ICT-projecten van de overheid. Projecten die jarenlang lopen en miljoenen euro's kosten, maar uiteindelijk nooit werken. Het lijkt wel alsof onze politici denken dat het oplossen van een ICT-probleem net zo gemakkelijk is als het downloaden van een nieuwe app. Maar helaas werkt het niet zo.


Het lijkt erop dat we nog wel even moeten wachten voordat voldoende politici opstaan, die niet alleen maar reageren op de waan van de dag. Tot die tijd zullen we het moeten doen met de crisismanagers die de boel proberen te redden. Maar laten we hopen dat er snel verandering komt, voordat de volgende crisis zich aandient. En laten we vooral positief blijven. Want laten we eerlijk zijn, als we al deze crises oplossen, hebben onze politici straks helemaal niets meer te doen. En dat zou natuurlijk zonde zijn.


Laten we vooral niet vergeten dat we er soms gewoon om moeten lachen. Want lachen is tenslotte gezond. En wie weet, misschien lost dat ook nog eens een crisis op.

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Basta!

Tom Poes verzint een list Op kerstavond heerste er veel onrust op slot Bommelstein. Heer Bommel, omringd door opgestapelde documenten, onafgewerkte plannen en chaotische aantekeningen in de bibliothee

Basta!

Elegie: in RvT of RvC alsjeblieft geen politici! In toezichtsraden, politici nogal hoog verheven, Een enkeling uitgezonderd, is de maat niet even. Het (oude) netwerk als sleutel, niet altijd een zegen

Basta!

Integriteitskwesties en een tapijt Tante Ria, de onverschrokken tijdelijke bestuurssecretaris van de landelijke GGZ-instelling. De Ware Geest, bleek weer eens haar gewicht in goud waard te zijn toen e

Comments


bottom of page