top of page
Zoeken

Basta!

Ik wil het eens hebben over iets dat op dit moment als iets onaantastbaars geldt, iets onbetwistbaars. U weet wel zoals vroeger tabak zou helpen bij longaandoeningen (het was immers warm), schoolmelk (melk moet, melk doet je goed), appels (snoep verstandig eet een appel) en vlees mevrouw u weet wel waarom!


Ik ga het hebben over sport! Half Nederland wordt een schuldgevoel aangepraat als er weinig of niet aan sport wordt gedaan. En dan heb ik het niet over echt prettige sporten als dammen of schaken maar over marathons, balspelen en andere ongein.


Om met de marathon te beginnen: u weet wel 42, 195 kilometer hardlopen en als een wrak aankomen. Net als destijds in 490 voor Christus de Atheners de Perzen versloegen. Thersippos rende van Marathon naar Athene en zei: gegroet wij hebben gewonnen! …En viel morsdood neer. Dit zou toch een waarschuwing in optima forma moeten zijn voor die volksstammen die nu nog dit staaltje ongezond risico uithalen. Maar nee hoor, snel inschrijven anders is het vol!


Balspelen, en dan met name met de grotere bal. Elk weekeinde lopen de stadions vol met mensen die naar anderen gaan kijken die met een balletje spelen. Standaard staat de mobiele eenheid paraat en in stadion en stad wordt een spoor van vernieling achter gelaten. De spelers vertegenwoordigen al lang de stad niet meer en die zielepoten die gaan kijken moeten maaltijden missen om de seizoenskaart te betalen terwijl voor hen een groepje spelers miljoenen rijker naar huis gaat.


En gezondheid? In de landen waar de mensen het langste leven sporten ze niet maar bewegen ze natuurlijk. Geen auto, lopen naar het dorp en werken op het land. Wij hebben inmiddels al de wandeling geprofessionaliseerd. Niet meer lekker kuieren, nee tienduizend stappen zal je lopen. Je smartwatch registreert het onverbiddelijk. Je bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor je gezondheid.


Mijn advies: beweeg maar doe rustig aan. En als je gaat twijfelen…wie leeft langer: het altijd sportende konijn of de van het leven in het zonnetje genietende schildpad?

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Basta!

Tom Poes verzint een list Op kerstavond heerste er veel onrust op slot Bommelstein. Heer Bommel, omringd door opgestapelde documenten, onafgewerkte plannen en chaotische aantekeningen in de bibliothee

Basta!

Elegie: in RvT of RvC alsjeblieft geen politici! In toezichtsraden, politici nogal hoog verheven, Een enkeling uitgezonderd, is de maat niet even. Het (oude) netwerk als sleutel, niet altijd een zegen

Basta!

Integriteitskwesties en een tapijt Tante Ria, de onverschrokken tijdelijke bestuurssecretaris van de landelijke GGZ-instelling. De Ware Geest, bleek weer eens haar gewicht in goud waard te zijn toen e

Komentar


bottom of page