top of page
Zoeken

Basta!

Crisisvlag

Zelden is in Nederland zoveel en bij voortduring dag en nacht gevlagd met de driekleur als de afgelopen maanden. En bepaald niet volgens het vlaggenprotocol voor de Nederlandse republikeinse driekleur, één van de oudste driekleurenvlaggen ter wereld en ook inspiratie voor de vlag van de Franse revolutie. Ik word altijd blij van de wapperende abstracte tweedimensionale weergave van kleuren, vlakken of symbolen, meestal in een rechthoekige vorm. Misschien juist wel extra bij een crisis. Het maakt ook alert en het beweegt.

Crisis (of helaas beter: crises) en de vlag 24/7 uithangen is inmiddels ook een nieuwe trend. Ik kreeg er zelfs één op de voorruit….


Een wijze, betrokken bekende sprak mij deze week aan op mijn vlaggenliefde. ‘De pers lijkt vergeten te vermelden hoe dit enerzijds een super eenvoudige protestdaad is (behalve als de vlaggen op zijn en noodgedwongen Luxemburgse vlaggen worden ingezet, zoals recent in Fryslân) en anderzijds -veel wezenlijker- een hele diepe betekenis heeft. Daar waar ooit rood bovenaan stond voor het volk, het wit voor de kerk (of was het -heel wat anders- neutraliteit?) en het blauw voor de adel (het landsbestuur), geeft de omkering een sterke gevoelsvertolking aan van hoe tegen het landsbestuur wordt aangekeken; het ‘volk’ bungelt onderaan. Maar: ‘never waste a good crisis’, Basta!’.


Een crisis, ook in de bestuurskamer van een organisatie, wordt niet automatisch gevolgd door groei. In het begin bestaan crises alleen uit shock, woede en pijn. Het overwinnen van deze fase kan alleen slagen als de bijbehorende negatieve gevoelens worden waargenomen en geaccepteerd. De beste strategie voor het verwerken van noodlottigheden is een samenspel van verdriet en afleiding, verdriet en hoop, verdriet en heroriëntatie. Verdriet kan ook woede zijn, wanhoop, angst, haat, onveiligheid. De omgekeerde vlag maakt korte metten met het taboe in een wereld waar vreugde en geluk de maatstaf lijken. Het is een eenvoudige, maar pittige en niet mis te verstane boodschap.


Dus: bij een stevige crisis hang je voortaan de vlag uit? Dat wil ik juist proberen voor te zijn, wees en blijf alert op het eerste gevaarsignaal, hoe zwak ook; en denk steeds na over kansen voor je organisatie. Crisis in het Chinees, 危机, zo leerde ik, bestaat uit twee karakters, gevaar en kans….

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Basta!

Tom Poes verzint een list Op kerstavond heerste er veel onrust op slot Bommelstein. Heer Bommel, omringd door opgestapelde documenten, onafgewerkte plannen en chaotische aantekeningen in de bibliothee

Basta!

Elegie: in RvT of RvC alsjeblieft geen politici! In toezichtsraden, politici nogal hoog verheven, Een enkeling uitgezonderd, is de maat niet even. Het (oude) netwerk als sleutel, niet altijd een zegen

Basta!

Integriteitskwesties en een tapijt Tante Ria, de onverschrokken tijdelijke bestuurssecretaris van de landelijke GGZ-instelling. De Ware Geest, bleek weer eens haar gewicht in goud waard te zijn toen e

Comments


bottom of page