Zoeken

Basta!

Crisisvlag

Zelden is in Nederland zoveel en bij voortduring dag en nacht gevlagd met de driekleur als de afgelopen maanden. En bepaald niet volgens het vlaggenprotocol voor de Nederlandse republikeinse driekleur, één van de oudste driekleurenvlaggen ter wereld en ook inspiratie voor de vlag van de Franse revolutie. Ik word altijd blij van de wapperende abstracte tweedimensionale weergave van kleuren, vlakken of symbolen, meestal in een rechthoekige vorm. Misschien juist wel extra bij een crisis. Het maakt ook alert en het beweegt.

Crisis (of helaas beter: crises) en de vlag 24/7 uithangen is inmiddels ook een nieuwe trend. Ik kreeg er zelfs één op de voorruit….

Een wijze, betrokken bekende sprak mij deze week aan op mijn vlaggenliefde. ‘De pers lijkt vergeten te vermelden hoe dit enerzijds een super eenvoudige protestdaad is (behalve als de vlaggen op zijn en noodgedwongen Luxemburgse vlaggen worden ingezet, zoals recent in Fryslân) en anderzijds -veel wezenlijker- een hele diepe betekenis heeft. Daar waar ooit rood bovenaan stond voor het volk, het wit voor de kerk (of was het -heel wat anders- neutraliteit?) en het blauw voor de adel (het landsbestuur), geeft de omkering een sterke gevoelsvertolking aan van hoe tegen het landsbestuur wordt aangekeken; het ‘volk’ bungelt onderaan. Maar: ‘never waste a good crisis’, Basta!’.

Een crisis, ook in de bestuurskamer van een organisatie, wordt niet automatisch gevolgd door groei. In het begin bestaan crises alleen uit shock, woede en pijn. Het overwinnen van deze fase kan alleen slagen als de bijbehorende negatieve gevoelens worden waargenomen en geaccepteerd. De beste strategie voor het verwerken van noodlottigheden is een samenspel van verdriet en afleiding, verdriet en hoop, verdriet en heroriëntatie. Verdriet kan ook woede zijn, wanhoop, angst, haat, onveiligheid. De omgekeerde vlag maakt korte metten met het taboe in een wereld waar vreugde en geluk de maatstaf lijken. Het is een eenvoudige, maar pittige en niet mis te verstane boodschap.

Dus: bij een stevige crisis hang je voortaan de vlag uit? Dat wil ik juist proberen voor te zijn, wees en blijf alert op het eerste gevaarsignaal, hoe zwak ook; en denk steeds na over kansen voor je organisatie. Crisis in het Chinees, 危机, zo leerde ik, bestaat uit twee karakters, gevaar en kans….

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Crisisbloembol Wat is het planten van tulpenbollen toch heerlijk relativerend, vooral in crisistijden. Het is er weer tijd voor, trouwens, deze maand. Voor tulpen. Als u ervan houdt. U kunt ze ook ete

Volgende week beginnen de wereldkampioenschappen voetbal in Quatar. Voorzichtiger dan bij vorige edities verschijnen er aanbiedingen van televisies en een toch niet zo goedkoop blijkende supermarkt ze

Het wordt steeds gekker in dit land De afgelopen week werden wij weer op iets nieuws getrakteerd. Nadat we eerder al kennis hebben mogen maken met WOKE, een ondoorzichtig kluwen van mensen die zich do