top of page
Zoeken

Basta!

Terwijl de Engelsen een ambivalent gevoel hebben bij het Koningshuis hebben we deze dagen te maken met een bijna Heiligverklaring van The Queen. Het hiervoor genoemde ambivalente gevoel is goed te begrijpen.


In de geschiedenis van het Koninklijk Huis van Groot-Brittannië is het een reeks van schandalen, moordpartijen en list en bedrog. Wellicht het meest bont maakte het Hendrik XIII die zijn eigen kerk stichtte toen hij van de Paus niet mocht scheiden. De Paus had een vooruitziende blik want er zouden er nog zeven volgen. Hendrik heeft zelfs echtgenoten ter dood laten brengen, onder andere met een leugenachtig beroep op incest.


Maar ook de huidige generatie kan er wat van. Drie van de vier kinderen van The Queen zijn gescheiden en de huidige monarch had een keer een telefoongesprek met Camilla waarbij als je zit te luisteren er plaatsvervangende schaamte optreedt. Om over Andrew nog maar te zwijgen.


Prince Philip kon ook regelmatig een hork zijn. In Afrika werd hij verwelkomt door een stamhoofd in traditioneel gewaad wat Prince Philip deed opmerken of het normaal was gasten in het nachtjapon te ontvangen.


Bij haar troonsbestijging zei The Queen dat zij, zolang als het volk het wenste en haar gezondheid het toeliet, hen zou dienen. Dat heeft zij 70 jaar gedaan.


Dit terwijl zij in het verleden, denk aan de kwestie rond Diana, helemaal niet zo populair was. Het is algemeen bekend dat Blair en met name zijn echtgenote ronduit een hekel hadden aan het instituut en de Queen in het bijzonder. Destijds was met name the Queen-Mother erg geliefd.


Toch kunnen we spreken van het einde van een tijdperk. De vorst der vorsten is overleden. Onberispelijk, nooit emotioneel en met een ongekende waardigheid. En humor. Ik nodig iedereen uit om eens te kijken naar de opening van de Olympische Spelen in Londen. Ik zie Willem Alexander (of zijn voorganger Beatrix) nog niet James Bond ontvangen en ogenschijnlijk met een parachute uit het vliegtuig springen om vervolgens zonder enige getoonde emotie de Spelen te openen.


Kortom, er is een icoon heengegaan. Niet van mijn land maar van een ander land. Maar ik geef het toe: ik heb er best last van!


Ten paradijze geleiden U de engelen!

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Integriteitskwesties en een tapijt Tante Ria, de onverschrokken tijdelijke bestuurssecretaris van de landelijke GGZ-instelling. De Ware Geest, bleek weer eens haar gewicht in goud waard te zijn toen e

Legoblokjes en het omdraaien van de fusieramp in het onderwijs Hoeden vast en zet je schrap: tante Ria was in the house! In een wereld waar bestuurders en raden van toezicht elkaar aan het bespringen

Tante Ria Het was een druilerige dag in Ons Zorglandia, waar een epische machtsstrijd tussen de Raad van Toezicht en de Bestuurder de gemoederen hoog liet oplopen. De toezichthouders wilden hun tanden

bottom of page