top of page
Zoeken

Basta!

Jengelvlieg

Zo’n kleine lawaaischopper (M/V/X - ik weet nooit wat het is en maakt me ook niet uit), vertegenwoordiger van de onderorde van de tweevleugeligen, soms denk je dat ie weg is en dan ineens is daar de minikwelgeest weer: de jengelvlieg met egoïstische trekjes. Soms ook niet zo mini maar juist wat dikkig blauwig. En maar jengelen, nog irritanter dan mijn buurman. Blijkbaar ziet de jengelvlieg het als taak om mensen zo veel mogelijk te irriteren. Ook het met de pootjes tegen elkaar aan zitten wrijven, zo van: ‘heerlijk’, we gaan zo weer eens flink lawaai maken.


Volgens ‘groene’ vrienden zijn vliegen nuttige opruimers van (organisch) afval, dat irritante lawaai is wat hen betreft ‘maar’ bijzaak. Een bevriende medica verbaasde mij met de opmerking dat in bepaalde situaties in de geneeskunde sommige soorten vliegenlarves gekweekt worden in een steriele omgeving om dood vlees weg te eten en littekenvorming te beperken. Organisatiegoeroe professor Mintzberg maakte modellen op basis van het uiterlijk van een vlieg en Boeddha zou een vlieg geen kwaad doen.

Stemt allemaal tot nadenken.


De vlieg als soort is eigenlijk een overlever, volhardend, consequent qua doelen, kan zich in elke situatie aanpassen en transformeren. Bestand tegen crises. Welke tegenslag ook, de vlieg gaat gewoon door tot het gewenste resultaat bereikt is. Jengelt soms daarbij. Bestuift buiten ook nog planten en bomen en transformeert afval naar waarde, jengelt waarschuwingssignalen als je niet goed organisch bezig bent.


Flexibel, vastberaden en volhardend zijn als je uit je organisatie wilt halen wat nodig is, zeker in een crisissituatie met veel conflicten en problemen (‘afval’). Dan komen de eigenschappen van een vlieg extra van pas. Zelfs gepast menselijk jengelen, als sein om nieuwe wegen in te slaan. Niet alleen als vlieg op de muur, wat soms bijzonder nuttig is, maar ook je gedragen als vlieg zou in een volgende crisis van pas kunnen komen.


Niet dat ik nu vliegen wil gaan kweken. Ik probeer me inmiddels over de vooroordelen tegen de jengelvlieg heen te zetten. De vliegenmepper is nu in de schuur beland. Je weet maar nooit, er zijn soms ook steekvliegen.


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Regenboogvla Een bijzonder gesprek, dat ik graag met u deel. Met twee filosofen, over hoe je de politieke crisis, waarin Nederland verzeild lijkt te zijn het hoofd kunt bieden. Eentje ging helemaal lo

Soms ben ik wat onrustig Als we terugkijken naar wat allemaal gebeurde in de jaren dertig begrijpen we nu niet dat de mensen destijds niet in de gaten hadden wat hen te wachten stond. Herbewapening, v

Eva’s Latex Soms wordt iets als crisis gedefinieerd, terwijl het ‘gewoon’ onderdeel van een proces is. Ik heb me weer laten inspireren vanuit een sector, die ongeveer permanent met ‘crisis‘ omgaat. Cr

bottom of page