top of page
Zoeken

Basta!

Legoblokjes en het omdraaien van de fusieramp in het onderwijs


Hoeden vast en zet je schrap: tante Ria was in the house!

In een wereld waar bestuurders en raden van toezicht elkaar aan het bespringen zijn als wilde beesten, was het deze tijdelijke bestuurssecretaris die de boel wist op te lossen in het belang van: onderwijs. Ze zei adieu tegen de fusie die groot was als het ego van sommige politici en bracht een frisse wind van gezond verstand in het verzurende onderwijsland in het voor randstedelingen ver van Den Haag gelegen Burenveen .


Terwijl de bestuurder en de raad van toezicht als kleuters ruzie maakten over wie er recht had op de grootste zandbak, dook tante Ria op als een volleerde mediator, gewapend met een sabel van redelijkheid en een schild van pragmatisme. Ze organiseerde een brainstormsessie waar de heren en dames achter hun vurige betogen vandaan moesten komen en... gingen bouwen met legoblokjes!


Terwijl de bestuurder een torentje probeerde te bouwen dat de Burj Khalifa overtrof en de voorzitter van de raad van toezicht een fort bouwde om zich te beschermen tegen tegenspraak, had tante Ria een verrassing voor hen in petto. Terwijl ze de legoblokjes stapelde tot een klein, solide huisje keek ze hen met een knipoog aan en zei: "Soms is groter niet beter, lieve mensen."

De boodschap was duidelijk: de fusie, ooit ingegeven door demografische cijfers, machtshonger en fusiecadeautjes vanuit het fort van het Ministerie van Onderwijs, was als een opgeblazen luchtballon die zo lek was als een vergiet. Tante Ria sloeg de ene na de andere spijker op de kop, terwijl ze uitlegde dat schaalvergroting niet altijd betekent dat je ook betere of grotere prestaties neerzet.


Met haar legohuisje als metafoor stelde ze voor om terug te keren naar kleinschalige eenheden, waar docenten, leerlingen en ouders elkaar konden leren kennen zonder een verrekijker te hoeven gebruiken. Ze liet de bestuurder en de raad van toezicht inzien dat de focus moest liggen op de kwaliteit van het onderwijs, niet op iets anders.


En zo opende tante Ria de deur naar een verantwoorde defusie, maar ook naar een blijvende, gezonde samenwerking op inhoud. Terwijl ze de bestuurder en de raad van toezicht liet spelen met legoblokjes, legde ze de fundamenten voor een nieuwe toekomst in het voortgezet onderwijs van Burenveen en omstreken.

Citaat tante Ria: "Een legohuisje bouwen is beter dan vechten over wie de grootste zandbak heeft."

Dus: een staande ovatie voor tante Ria, die de fusie-ramp omdraaide en ons herinnert aan de kracht van gezond verstand, samenwerking en... natuurlijk, legoblokjes!

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Basta!

Tom Poes verzint een list Op kerstavond heerste er veel onrust op slot Bommelstein. Heer Bommel, omringd door opgestapelde documenten, onafgewerkte plannen en chaotische aantekeningen in de bibliothee

Basta!

Elegie: in RvT of RvC alsjeblieft geen politici! In toezichtsraden, politici nogal hoog verheven, Een enkeling uitgezonderd, is de maat niet even. Het (oude) netwerk als sleutel, niet altijd een zegen

Basta!

Integriteitskwesties en een tapijt Tante Ria, de onverschrokken tijdelijke bestuurssecretaris van de landelijke GGZ-instelling. De Ware Geest, bleek weer eens haar gewicht in goud waard te zijn toen e

Comments


bottom of page