top of page
Zoeken

Basta!

Zakelijke tovertrucs


Toporganisaties kenmerken zich door een aantal eigenschappen. Mensen gaan vriendschappelijk met elkaar om, helpen elkaar als het nodig is, geven elkaar complimenten, er heerst onderling vertrouwen en rechtvaardigheid staat hoog in het vaandel. Maar dit is niet genoeg. Elke generatie heeft wel een nieuwe methode die maakt dat wij nog succesvoller zijn. Denken te zijn.


In de jaren vijftig was het degelijkheid, de jaren zestig alternatief, de jaren zeventig inspraak, de jaren tachtig zakelijkheid, de jaren negentig het kapitalisme en vanaf het begin van deze eeuw zijn het de trucs die iedereen napraat, vaak zonder echt te weten wat het nu eigenlijk betekent. Ik wil over een truc nog uit de vorige eeuw een voorbeeld geven. De brainstormmethode.


Oorspronkelijk was dit een zeer strak geleide methodiek waarbij de deelnemers vooraf hun gedachten over een voorstel schriftelijk moesten inleveren waarna anoniem een aantal keuzes werden gemaakt en dit beargumenteert. Daarna zou er een gekanaliseerde discussie plaatsvinden over de selectie die uiteindelijk zou moeten leiden tot een keuze. Waar is het toe verworden? Tot een legitimatie voor onvoorbereid door elkaar te brullen en dat diegene met de grootste mond vaak gelijk kreeg en niet het beste voorstel.


Een paar hedendaagse voorbeelden. Omdat het er zoveel zijn een korte reactie.


Agile: je accepteert dat de omstandigheden tijdens een project kunnen veranderen. Aanbidders stellen dat hierdoor het eindresultaat niet in gevaar komt. Nee hoor: je stelt gewoon het doel bij zodat het eindresultaat altijd klopt. Knap hoor!


Best Practice: Imiteer de succesvoorbeelden. Onzin! Van mislukkingen leer je zeker zoveel. Mensen hebben alleen de neiging om hun aandeel in succes te overdrijven en hun aandeel in mislukkingen te onderschatten!


Boston Consultancy Matrix: bedrijven zijn in te delen in sterren, honden, koeien en vraagtekens. Ja, en niet beledigd mogen zijn. Onzin! Groot marktaandeel zou direct gecorreleerd met hoge winstgevendheid. Waar is dat op gebaseerd?


Focussen. Dat doe je maar bij de opticien. Je concentreren kan handig zijn.


Jezelf blijven! Vaak gecombineerd met "uit je comfortzone stappen door geldverslindende zakengoeroes". Hoe dat kan is me een raadsel.


Management-drives. Je hoort het ook binnen bedrijven steeds meer. Die is erg groen en die wel echt rood. Deze flinterdun onderbouwde techniek die mensen typeert. Iedereen herkent zich er in. Niet zo vreemd als je weet dat deze test slechts positieve eigenschappen noemt. Dat wil iedereen wel.


Omdenken, geen ja maar maar alleen ja en! Het glas is halfvol en niet half leeg. Geen beren op de weg zien maar dit roofdier een knuffel geven. Heel lief maar je gaat het niet overleven!


En ja onvermijdelijk: SCRUM. Er is nog nergens wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt deze techniek, uit de rugby-wereld afkomstig werkt. Het is een placebo-effect. Het is nieuw, ze geloven er in en daarom heeft het enig effect. For the time being!


Ik kan nog wel even doorgaan. Maar gebruik gewoon je gezonde verstand, durf ook van mislukkingen te leren en verdoe je tijd niet met onzin!


59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Integriteitskwesties en een tapijt Tante Ria, de onverschrokken tijdelijke bestuurssecretaris van de landelijke GGZ-instelling. De Ware Geest, bleek weer eens haar gewicht in goud waard te zijn toen e

Legoblokjes en het omdraaien van de fusieramp in het onderwijs Hoeden vast en zet je schrap: tante Ria was in the house! In een wereld waar bestuurders en raden van toezicht elkaar aan het bespringen

Tante Ria Het was een druilerige dag in Ons Zorglandia, waar een epische machtsstrijd tussen de Raad van Toezicht en de Bestuurder de gemoederen hoog liet oplopen. De toezichthouders wilden hun tanden

bottom of page